Plan Protal składa się z dwóch połączonych ze sobą kuracji, działających na zasadzie silnika dwutaktowego:
-pierwszy etap to kuracja oparta na proteinach,
-drugi to kuracja oparta na proteinach i warzywach.
Twórcą diety proteinowej jest francuski lekarz – dietetyk Pierre Dukan, autor bestsellerowej książki “Nie potrafię schudnąć”, lekarz od wielu lat specjalizujący się w problematyce otyłości. Stworzony przez niego program żywieniowy nie wymaga ograniczenia ilości spożywanych posiłków, a jedynie wypracowania i przyzwyczajenia się do nowych, zdrowych nawyków żywieniowych.
Ciekawostką jest, że z diety Dukana korzystała Jennifer Lopez, która w czasie ciąży przytyła aż 35 kilogramów. Dzięki zastosowaniu tej diety schudła aż 15 kilogramów. Znaną reprezentantką po stronie polskie jest super-niania, która również stosuje dietę dr Dukana z dużymi sukcesami.
Etapy diety
Dieta charakteryzuję się czterema głównymi fazami, stosowanymi jedna po drugiej bez żadnych przerw:
- faza uderzeniowa, kuracja czysto proteinowa (średni czas trwania: 5dni)
- faza stałej szybkości, naprzemienna kuracja proteinowa(średni czas trwania: tydzień na każdy utracony kilogram)
- faza utrwalania osiągniętej wagi (średni czas trwania: 10 dni na każdy utracony kilogram w fazie naprzemiennej)
- faza stabilizacji (średni czas trwania: jeden dzień w tygodniu czystych protein do końca życia)
Dozwolone & zabronione
FAZA I
Dozwolone produkty:
(Dozwolone wszystko z fazy I)
Dozwolone warzywa:
(Dozwolone wszystko z fazy I i II)
Dozwolone produkty:
Dozwolone produkty:
- chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
- podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
- wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane
- owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
- drób oprócz kaczki i bez skóry
- chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
- jaja
- chude produkty nabiałowe (do 4%)
- koniecznie min półtora litra wody z małą zawartością soli mineralnych
- do 3 łyżek otrębów owsianych na dzień
- algi morskie, anyż, aromaty bez cukru, bazylia, chrzan, cynamon, cytryna /nie jako napój, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kakao bez tłuszczu, kardamon, ketchup dietetyczny, kminek, kolendra, korniszony, kostki rosołowe bez tłuszczu, kurkuma, mięta, ostra papryka, papryka, pieprz, pietruszka, rozmaryn, soja, sos pomidorowy z puszki, suszona cebula, szafran, świeża cebula, wanilia
- majonez Dukana, musztarda, ocet winny, odtłuszczona śmietana, olej parafinowy, sezam, skrobia kukurydziana, sos winegret Dukana, sól
(Dozwolone wszystko z fazy I)
Dozwolone warzywa:
- Bakłażan, Biała kapusta, Boćwina, Brokuł, Brukselka, Cebula, Cukinia, Cykoria, Czerwona kapusta, Dynia, Fasolka szparagowa, Kalafior, Kalarepa, Koper włoski, Ogórek, Papryka, Pieczarka, Pomidory, Por, Rzodkiewka, Sałata karbowana, Sałata zielona, Seler, Soja, Szparag, Szpinak
(Dozwolone wszystko z fazy I i II)
Dozwolone produkty:
- jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
- 40 gramów sera żółtego
- 2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
- udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej
- dwa odświętne posiłki w tygodniu. W odstępach kilkudniowych można sobie pozwolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. Taki posiłek należy zjeść na raz, bez dokładek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz